CONTACT  -  INFO


ELINE FACHÉ is a jewellery label and atelier based in Ghent, offering handcrafted and unique pieces in gold and silver.

Each piece is the result of a collaboration between customer and designer, creating harmony while respecting the purity and honesty of a material. The intimacy of research culminates in an integer result.


‘Die ununterbrochene Nachricht, die sich aus Stille bildet.’
Rilke

De architecturale choreografie van een broche, gespeld op de ruimte van een stuk stof of kledij, waarbij de handeling van het spelden van het juweel op het stuk stof van even cruciaal belang is als het maken van het unieke juweel zelf. Zo zouden we de juweelobjecten van Eline Faché kunnen omschrijven. Haar inspiratiebronnen vindt ze niet alleen in de architectuur en dans, waar de beweging en het zich bewegen centraal staan, maar ook in haar wandelingen in het landschap zelf. Bomen, balken, spanten, takken,… Ze bewasemen de choreografie die aan de basis ligt voor haar broches van zilver. De ruimte die erin besloten ligt, omhelst en laat zich omhelzen, op het formaat van een paar vormen die als het ware tot in het oneindige zouden kunnen variëren. Niet enkel sieraad maar ook verder dan en weg van het sieraad. Niet louter vorm maar ook weg van en verder dan een vorm. Niet slechts object maar ook verder dan en weg van het object.

De natuurlijkheid waarmee ze stuk voor stuk handmatig zijn gemaakt, vormen een essentieel spoor, een merkteken zoals voetstappen in een weids sneeuwlandschap een afdruk achterlaten. Organische vormen vermengen zich feilloos met meer hoekige. Rechte lijnen alterneren met een gebogen lijn of een kromming. Alsof deze kunstenaar ons per broche een letter uit haar oeralfabet onthult, als hiërogliefen ook. Ze geeft niet alleen weer hoe op een persoonlijke en hedendaagse manier het in onbruik geraakte idee van een broche nieuw leven kan worden gegeven, maar ook wat met de essentie van een edelmetaal kan worden gemaakt en gedaan.

De broche is als een plek geworden. Daarbij fungeert de act van het tekenen als een denkproces. Foto’s van landschappen evenzeer. De broche is een uniek, te ontdekken landschap geworden. Hoewel abstract kan je er toch een figuratie in ontdekken. Weg van de eenduidigheid van een vastomlijnde betekenis, confronteert Eline Faché ons met de openheid van haar juweelvormen en materiaal. Als een beweeglijke dans in de handen van deze kunstenaar. Hoe iets zich hecht, laat opspelden, een gaatje prikt in kledij, zich vastklampt aan het stukje stof waaraan het bevestigd is maar toch vrij blijft. Zoals een ankerpunt in een ruimte, een boom, een berg, een vergezicht in de onmetelijkheid van het zijn.

Inge Braeckman